Tineretul Universitar PNTCD

Tineretul Universitar PNTCD

joi, 28 aprilie 2011

Inceputul si primele Guvernari ale Partidului National Taranesc...

Partidul NaÅ£ional Ţărănesc a fost un partid politic format în 1926 prin fuziunea Partidul NaÅ£ional Român din Transilvania (prezidat de Iuliu Maniu) cu Partidul Ţărănesc din Vechiul Regat (prezidat de Ion Mihalache). Partidul s-a afirmat în special în perioada interbelică ca alternativă de guvernământ la Partidului NaÅ£ional Liberal ÅŸi ca o forţă care a militat pentru menÅ£inerea regimului democratic-constituÅ£ional, în contextul creÅŸterii tendinÅ£elor de natură totalitară ÅŸi fascistă. După al doilea război mondial, PNÅ¢ a fost principală forţă politică care s-a opus instaurării comunismului în România. Liderii naÅ£ional-ţărăniÅŸti vor avea însă de plătit pentru curajul lor, fiind condamnaÅ£i la ani grei de închisoare, unde mulÅ£i dintre ei, inclusiv Iuliu Maniu ÅŸi Ion Mihalache, îşi vor găsi sfârÅŸitul!


CONSTITUIREA PARTIDULUI:


La 3 martie 1923 s-a ajuns la realizarea unei înÅ£elegeri între Partidul NaÅ£ional ÅŸi cel Ţărănesc pe baza căruia cele două partide constituiau OpoziÅ£ia Unită, cu o platformă care includea, printre altele: statornicirea unei vieÅ£i constituÅ£ionale reale; combaterea hotărârii guvernului liberal de a impune, prin parlamentul existent (care avea o majoritate liberală zdrobitoare) o nouă ConstituÅ£ie; lupta împotriva guvernului Brătianu etc. Lupta celor două partide nu a reuÅŸit însă să împiedice adoptarea ConstituÅ£iei din 1923.
La 10 februarie 1924, Partidul Ţărănesc a adresat partidelor din opoziÅ£ie o scrisoare prin care propunea crearea unui front unit, pe baza unei platforme care includea, între altele: împiedicarea guvernului de a realiza „legiuirile de aplicare a ConstituÅ£iunii sale ÅŸi a legilor de acaparare a avuÅ£iilor statului”; răsturnarea guvernului liberal, stabilirea unui regim legal ÅŸi constituÅ£ional; anularea legislaÅ£iei liberale [1]. Singurul partid care a răspuns apelului a fost Partidul NaÅ£ional. La începutul lunii mai 1924 între Vasile GoldiÅŸ, Iuliu Maniu ÅŸi Constantin Stere au început tratativele în vedere fuziunii, pe baza unui program în zece puncte alcătuit de Stere. Acordul de fuziune a fost semnat în iunie 1924 de Maniu ÅŸi Mihalache ÅŸi prevedea repartizarea unui număr egal de posturi între cele două partide în conducerea acestuia, preÅŸedinÅ£ia urmând a fi preluată de Iuliu Maniu.
 


PRIMA GUVERNARE A PARTIDULUI NATIONAL TARANESC:
Primul guvern naÅ£ional-ţărănist a depus jurământul la 10 noiembrie 1928. Alegerile din decembrie 1928 au adus victoria PNÅ¢, care a câştigat 77,76% din voturi ÅŸi 348 de mandat de deputat. PreÅŸedinÅ£ia Consiliului de MiniÅŸtri a fost păstrată de Iuliu Maniu.
Cu toate acestea, fuziunea a eşuat, datorită unei serii de neînţelegeri de ordin programatic, dar şi a dezacordului în privinţa componenţei Delegaţiei Permanente a Partidului şi în special, a refuzului naţionalilor de a accepta prezenţa lui Constantin Stere în acest organism.
Cele două partide s-au prezentat totuÅŸi cartelate la alegerile pentru Camerele Agricole din 25 august 1925, reuÅŸind cu această ocazie să învingă pe candidaÅ£ii PNL. După aceasta, la sfârÅŸitul anului 1925 s-a încheiat un acord de guvernare, iar la începutul anului 1926, în contextul în care mandatul de guvernare a patru ani al PNL era pe cale să expire, alianÅ£a naÅ£ional-ţărănistă era pe cale să preia guvernarea. Regele Ferdinand a preferat însă să numească în funcÅ£ia de prim-ministru pe Alexandru Averescu, care se bucura ÅŸi de încrederea liderului liberal, Ion I. C. Brătianu.
ÃŽn urma unor tratative „cu uÅŸile închise”, în septembrie 1926 s-a încheiat un nou acord de fuziune între Maniu ÅŸi Mihalache. Nicolae Iorga a respins cu tărie fuziunea, demisionând din Partidul NaÅ£ional. La 10 octombrie 1926, congresele celor două partide au aprobat în mod simultan fuziunea celor două partide, noul organism politic urmând să poarte denumirea de Partidul NaÅ£ional-Ţărănesc.
La 7 octombrie 1929 a încetat din viaţă Gheorghe Buzdugan, membru al RegenÅ£ei. Sub influenÅ£a lui Iuliu Maniu, Parlamentul l-a ales ca înlocuitor pe Constantin Sărăţeanu, consilier la Curtea de CasaÅ£ie, un personaj ÅŸters, a cărui alegere a contribuit la scăderea prestigiului RegenÅ£ei [3].
Pe acest fond, la 6 iunie 1930, Carol s-a reîntors în Å£ară. Iuliu Maniu i-a oferit acestuia intrarea în Regenţă, sub condiÅ£ia de a-ÅŸi relua căsătoria cu principesa Elena ÅŸi a renunÅ£a la legătura cu Elena Lupescu ÅŸi a solicitat angajamentul lui Carol de a respecta regimul constituÅ£ional. NeobÅ£inând acceptarea lui Carol, dar abÅ£inându-se de la luarea măsurilor legale la care era îndreptăţit (respectiv expulzarea lui Carol) Maniu a demisionat în seara zilei de 7 iunie, când s-a format un nou guvern PNÅ¢ condus de Gheorghe Gh. Mironescu, care a organizat preluarea tronului de către Carol, la 8 iunie 1930. Ulterior, la 13 iunie, Carol l-a numit din nou pe Maniu în funcÅ£ia de prim-ministru. La 12 august 1930 sosea în Å£ară ÅŸi Elena Lupescu; episodul avea să fie punctul declanÅŸator al unei ostilităţi profunde între Maniu ÅŸi aÅŸa-numita „camarilă regală” adunată în jurul acesteia, care avea să dureze până la abdicarea lui Carol în 1940.
La 8 octombrie 1930, Maniu a demisionat din nou, invocând starea sa de sănătate. Prim-ministru a fost numit din nou Gheorghe Gh. Mironescu. Acesta a demisionat la data de 4 aprilie 1931, în urma unei crize de guvern provocate de Mihail Manoilescu, moment care marchează finalul primei guvernări naÅ£ional-ţărăniste.
 
A DOUA GUVERNARE PNT:
Guvernul Vaida-Voievod, instalat la 6 iunie 1932 a avut ca primă misiune organizarea de noi alegeri, care au fost câştigate, la limită, de PNÅ¢.
LegislaÅ£ia promovată de guvern a dus la scăderea impozitelor (de exemplu impozitul profesional, pentru avocaÅ£i, medici, ingineri ÅŸ.a. se reducea de la 8% la 6%, iar impozitul agricol scădea cu 50% etc.). ÃŽn timpul acestei guvernări s-a adoptat ÅŸi legea controlului averii funcÅ£ionarilor publici; controlul averii se făcea de către magistraÅ£i, la sesizarea oricărei persoane care avea indicii care justificau bănuiala unor activităţi ilicite; în cazul în care averea era nejustificată, se aplica un impozit de 90%; în cazul în care cel controlat îşi justifica averea însă, denunţătorul putea fi pedepsit cu închisoare până la un an [5].
Vaida ÅŸi-a depus mandatul la 17 octombrie 1932, mandatul de prim-ministru fiind preluat, pentru ultima dată, de Iuliu Maniu. Cea mai importantă măsură luată de Guvern a fost introducerea contingentărilor la import, prin care se stabileau cote de import la o scară largă de produse, în scopul protecÅ£iei producÅ£iei naÅ£ionale. Aceasta marca practic renunÅ£area PNÅ¢ la politica „porÅ£ilor deschise”, care fusese pilonul viziunii economice naÅ£ional-ţărăniste.
ÃŽn urma unui conflict declanÅŸat de dorinÅ£a lui Ion Mihalache de a înlocui pe Gabriel Marinescu din funcÅ£ie de prefect al poliÅ£iei capitalei (care fusese numit însă de Carol), Maniu ÅŸi-a prezentat demisia la 12 ianuarie 1933, când Alexandru Vaida-Voievod a fost numit din nou prim-ministru. Ulterior, la 2 aprilie, Maniu avea să demisioneze ÅŸi din funcÅ£ia de preÅŸedinte al partidului, care a fost preluată tot de Vaida.
Noul guvern Vaida a operat într-o conjunctură dificilă. ÃŽn februarie 1933, a fost nevoit să recurgă la forţă pentru reprimarea grevelor muncitorilor de la „Atelierele GriviÅ£a”, introducându-se starea de asediu.
Printre măsurile legislative ale guvernului PNŢ s-au numărat legea pentru unificarea asigurărilor sociale, înfiinţarea jurisdicţiei muncii, , înfiinţarea impozitului pe venitul global etc.
La 31 august 1944 a fost repusă parÅ£ial în vigoare ConstituÅ£ia din 1923, ceea ce a permis reluarea legală a activităţii PNÅ¢. Perioada următoare a fost dominată de lupta împotriva instaurării regimului comunist în România ÅŸi salvarea libertăţilor democratice puse în pericol de instaurarea, cu sprijin sovietic, a guvernului Petru Groza, la 6 martie 1945. La presiunile SUA ÅŸi ale Marii Britanii, s-a acceptat ca guvernul Groza să includă, la 7 ianuarie 1946, ÅŸi reprezentanÅ£i ai PNL ÅŸi PNÅ¢.
Alegerile programate pentru noiembrie 1946 aveau să fie decisive pentru viitorul ţării. Ele s-au încheiat cu victoria Blocului Partidelor Democrate, condus de comuniÅŸti, care au obÅ£inut conform numărătorii oficiale, 68,62% din voturi, rezultate însă care, potrivit opiniei majorităţii istoricilor nu reflectă rezultatele reale, fiind falsificate.
ÃŽn condiÅ£iile în care activitatea oficială a PNÅ¢ era tot mai dificilă, conducerea partidului a luat hotărârea ca o parte din liderii partidului să plece în străinătate pentru a-ÅŸi desfălura activitatea în mod liber. La 14 iulie 1947 la Tămădău Ã®nsă, Ion Mihalache (atunci vicepreÅŸedinte al partidului, Nicolae Penescu (secretar general al partidului), Nicolae Carandino (directorul ziarului „Dreptatea”) ÅŸi Ilie Lazăr (membru în DelegaÅ£ia Permanentă) au fost arestaÅ£i. Represiunea care a urmat împotriva PNÅ¢ a fost extrem de virulentă. La 19 iulie, Adunarea DeputaÅ£ilor a hotărât ridicarea imunităţii tuturor parlamentarilor ţărăniÅŸti, iar la 29 iulie guvernul decidea dizolvarea partidului.
A urmat arestarea conducătorilor PNÅ¢, trimiterea lor în judecată ÅŸi condamnarea acestora pentru „complot împotriva guvernului legal al ţării”. Condamnările au fost grele: Iuliu Maniu ÅŸi Ion Mihalache au fost condamnaÅ£i la închisoare pe viaţă; alÅ£i lideri ai partidului au primit ÅŸi ei pedepse grele. Conducerea partidului a fost practic decapitată, PNÅ¢ fiind pus în imposibilitatea de a mai desfăşura activităţi importante până la căderea regimului comunist.
RENASTEREA IN 1990 SUB O NOUA FORMA:
PARTIDUL NATIONAL TARANESC - CRESTIN DEMOCRAT:
 
In 1990Corneliu Coposu a înfiinÅ£at Partidul NaÅ£ional Ţărănesc CreÅŸtin Democrat ca succesor al Partidul NaÅ£ional Ţărănesc interbelic. Schimbarea de titulatură a făcut posibilă integrarea în InternaÅ£ionala CreÅŸtin Democrată, însa a implicat ÅŸi schimbarea radicală a programului partidului.
După guvernarea 1996-2000, aspru criticată, Partidul NaÅ£ional Ţărănesc CreÅŸtin Democrat, principalul exponent al ConvenÅ£iei Democrate Române, nu a reuÅŸit să obÅ£ină numărul de voturi necesare trecerii pragului electoral.
ÃŽn urma eÅŸecului electoral din 2004, PNÅ¢CD a pornit un proces de înnoire ideologică ÅŸi de imagine. Schimbările s-au reflectat în adoptarea unui nou statut ÅŸi în schimbarea denumirii în Partidul Popular CreÅŸtin Democrat. Pe 10 SEPT.  2006, Comitetul NaÅ£ional de Conducere a decis revenirea la denumirea iniÅ£ială de Partidul NaÅ£ional Ţărănesc CreÅŸtin Democrat.
La 21 ianuarie 2007 Ã®n funcÅ£ia de preÅŸedinte a fost ales omul de afaceri Marian MiluÅ£, care a devenit membru al partidului în anul 2005. Fostul preÅŸedinte, Gheorghe Ciuhandu, care este ÅŸi primar al municipiului TimiÅŸoara, nu a mai candidat [1].
Incepând din 20 august 2008, Marian Petre Miluţ este inlocuit de Radu Sârbu. Fostul preşedinte nu a acceptat rezultatul Congresului din august 2008 şi s-a considerat în continuare în funcţie pana in vara anului 2010 cand a hotărât sa renunţe.
 
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu